Historia

En stad med många färger

Malaga är inte bara rikt på vackra stränder, mysiga gränder och trendiga barer. Stadens långa historia, med starka influenser från såväl de gamla grekerna som romarriket och morerna, skänker karaktär och väcker besökarens intresse att få veta mer.

Fenicierna var först

hotell MalagaMan har hittat fynd som tyder på att de första bosättningarna i Malagaområdet ägde rum för cirka 3000 år sedan. Fenicierna, som hörde till de första bosättarna i Malaga, erövrades av kartager runt 550 f.Kr. Nästa maktskifte skedde 218 e.Kr. då romarna tog över staden.

Romarriket invaderar och faller

Med romarna växte Malaga, och det var under denna period som den fantastiska romerska teatern, som fortfarande finns att se i staden, byggdes. Malagas hamn var också romarnas verk. Till många delar påminner detta om Alicante och här kan du läsa mer om historia och hotell i Alicante.

Morerna tar över

Romarriket föll så småningom och Malaga togs för en kort period över av västgoterna, men snart kom de som skulle komma att färga denna stad mest av alla – morerna. Morerna byggde upp den ståtliga stadsmuren med sina fem magnifika portar och Malaga fick ett stort uppsving såväl kulturellt som kommersiellt och ekonomiskt. Under 1000-talet påbörjade man byggnationen av Alcazaba, det enorma, moriska fort som fortfarande står stadigt mitt i staden.

Malaga blir åter kristet

Ända sedan år 711 hade morerna härskat i Andalusien, men på 1300-talet dök de kristna upp för att utmana det moriska väldet. Det tog dock över 100 år innan de lyckades ta makten över Malaga. Malagas omvandling från att vara en muslimsk till att bli en kristen stad var både våldsam och blodig. Man förstörde mängder av moriska monument och dödade dem som inte ville konvertera till kristendomen. År 1528 påbörjades konstruktionen av den magnifika katedral som än idag ståtar över Malagas centrum.

Expansion

Under 1800-talet genomgick Malaga en rad stora förändringar, störst av alla var förstörandet av stadsmuren som en del i planen att öppna upp och expandera staden. Redan nu startade det som skulle komma att bli en enorm turistmarknad, fast endast bland välbeställda semesterfirare. Cervantesteatern byggdes år 1866 och kort därefter också den breda avenyn i centrala Malaga – Calle Marqués de Larios (y la Alameda).

Inbördeskrig och diktatur ersattes med en fantastisk turistboom

Under 1900-talet led hela Spanien av politisk och ekonomisk instabilitet. Under åren 1936-39 härjade ett våldsamt inbördeskrig i hela landet som följdes av en grym diktatur under general Franco, vilken föll år 1975. Under 1960-talet började Malaga återhämta sig, mycket tack vare turistboomen som uppstod.